HP asztali gép flash SSD meghajtóval

Milkovits Gábor, 2008. január 26. 17:33

A Hewlett-Packard egy újabb flash SSD szilárdtest-lemez háttértárral ellátott PC-t mutatott be, ám a termék meglepő módon nem egy laptop, hanem asztali számítógép.

A HP Compaq dc7800 ultra-vékony asztali PC flashmemóriás változata 16 GB-os flash SSD-vel rendelkezik, és a maga 1258 dolláros árával mintegy 300 dollárral drágább, mint a 80 GB-os merevlemezzel ellátott verzió. A fentiekből adódóan a gyártó elsősorban nagyobb vállalatoknál vagy szervezeteknél tömegesen rendszerbe állítható munkaállomásnak szánja a flash gépet, ugyanis csak ebben az esetben érvényesülhet annak fő előnye. Ez pedig nem más, mint az energiatakarékosság, ami nagyobb tételben már mérhető megtakarítást hozhat: a HP saját felmérése szerint az amerikai kormány évente mintegy 80 millió dollárt takaríthatna meg azzal, ha Energy Star 4.0 energiaosztályú számítógépeket használna.

Kérdés persze, hogy a reménybeli megrendelőknek mennyi idő alatt hozza be a rendszercserébe fektetett pénzt a gép; a flashmemória jelenlegi drágasága mellett elképzelhető, hogy a beruházás csak az igazán nagy volumenű vállalatoknak érné meg, nekik is meglehetősen hosszú távon. A kisméretű asztali PC egyébként Intel Pentium Dual-core és Intel Core 2 Duo processzorokkal kerül forgalomba, 2 – 2,33 GHz közötti órajellel.