Kisebb, olcsóbb Sony Blu-ray olvasómodul

Milkovits Gábor, 2008. január 27. 12:05

A Sony egy az eddigieknél kisebb, mindössze 3 mm vastag Blu-ray DVD olvasómodult fejlesztett ki, ami kisebb és olcsóbb készülékeket eredményezhet.

A fejlesztés a szintén japán Nichia-val közösen zajlott, és eredményeképpen a Blu-ray hardver tovább miniatürizálható, így hamarosan megjelenhetnek a 9,5 mm vékony BD optikai számítógépes meghajtók is a piacon. A lézermodul ezen kívül alapváltozatban olvasni tudja a kétrétegű lemezeket, illetve az olyan médiumokat is, amelyek adatrögzítő rétege szerves alapú festékanyagot tartalmaz. Ez utóbbi technológia olcsóbbá teheti a lemezek gyártását, ráadásul a gyártósor cseréjére sincs hozzá szükség. Ezen kívül az új, kisebb olvasófej is egyszerűbben és olcsóbban gyártható mint elődei, ráadásul ezáltal maguk a Blu-ray eszközök is olcsóbbak lehetnek a jövőben.

Úgy tűnik, hogy a Warner HD DVD táborból történt kihátrálása után a vásárlók is a Blu-ray-t tekintik győztesnek; az NPD Group piackutató eladási adataiból legalábbis az derül ki, hogy január második hetében az utolsó generációs DVD lejátszót vásárló amerikaiak 92%-a Blu-ray készüléket vett, míg csupán 8% választott HD DVD-t.