Bill Gates 300 millió dollárt ad a fejlődők agráriumának

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 28. 11:07

Bill Gates, a Microsoft sok tíz millió dolláros magánvagyonnal rendelkező alapító-tulajdonosa pénteken a davosi Világgazdasági Fórumon bejelentette, hogy 306 millió dollárt adományoz az afrikai és ázsiai szegények megsegítésére, elsősorban az úgynevezett zöld mezőgazdasági technológiák támogatásával. A Gates és felesége által létrehozott alapítvány vagyona 37,6 milliárd dollár.

Gates felajánlását a napokban általa meghirdetett "kreatív", értsd emberarcúbb kapitalizmus megteremtésének jegyében tette. A jelentések szerint helyszínül azért választotta Davost, mert a fórumon sok szó esik - a hivatalos megnyilatkozásokban is - egy újfajta társadalmi és fejlesztési felelősség szükségességéről, a vállalatok szintjén is. Az ENSZ által meghirdetett humanitárius célokról a nemzetközi szervezet főtitkára mellett szólt Brown brit miniszterelnök és mások is. Több amerikai nagyvállalat képviselője felhívásban csatlakozott a közpolitika hatékonyságát segítendő együttműködéshez a nemzetközi szervezetekkel.

Bill Gates bejelentése kapcsán hangsúlyozta: a fejlődést felmutató országok, ha az olajtermelőket nem számítjuk most ide, gazdaságuk központi elemévé emelték a mezőgazdaságot.