Az Eizo Hungary bemutatta széles gamutú LCD monitorjait

forrás Prim Online, 2008. január 28. 13:35

Az Eizo Hungary bemutatta két legújabb széles színgamutú monitorját, a 27" FlexScan SX2761W és 24" FlexScan SX2461W monitorokat. Mindkét nagyképernyős monitor megosztott teljesítmény- és színkezelési tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek webdesignhoz, terméktervezéshez, CAD-hoz, nyomdai munkákhoz és digitális fotózáshoz is ideálissá teszik őket.

Az 1920×1200 natív felbontású, 16:10 képarányú monitorok rengeteg vízszintes helyet kínálnak az alkalmazásablakok és eszközpaletták számára. Mindkét monitor „Full HD” vagy 1920×1080-as - a Blu-Ray és a HD DVD standard formátumának megfelelő - felbontásban is képes megjeleníteni a képeket.

A monitorok maximális fényereje a FlexScan SX2761W esetében 320 cd/m2, míg a FlexScan SX2461W esetében 300 cd/m2. Mindkét termék kontrasztaránya 850:1, a vízszintes és függőleges látószög pedig 178°. A 6 ms-os középtónusú válaszidő minimálisra csökkenti az elmosódást és az utánhúzást mozgó képek zavartalan lejátszásánál. A kettős DVI-I bemeneteknek köszönhetően a monitorok két, akár digitális, akár analóg grafikus processzorral ellátott PC-re is csatlakoztathatóak. Ezen kívül mindkét monitor támogatja a szélessávú digitális tartalomvédelmet (high bandwidth digital content protection - HDCP), tartalmak HDCP-vel felszerelt eszközökön történő megnyitására. Az egy feltöltési és két letöltési porttal rendelkező USB 2.0 hub szintén a készülékek része. A széles gamutú LCD panelek az Adobe RGB színtérnek az SX2761W esetében 96, míg az SX2461W esetében 95 százalékát reprodukálják, amely által a lehető legtöbb színt képesek megjeleníteni egy Adobe RGB üzemmódban lévő géppel készített digitális fotó esetében. A készülékek sRGB üzemmódban is használhatóak, így a képek ebben keskeny, de szélesebb körben, például weboldalak esetében használt színtérben is megfelelően jelennek meg.

A FlexScan SX2761W és SX2461W az Eizo legújabb alkalmazásspecifikus integrált áramkörével (application specific integrated circuit – ASIC) felszereltek. Az ASIC 12-bites look-up table-lel rendelkezik, amely 68 milliárd színt képes megjeleníteni, ezek közül is a leginkább megfelelő 16,7 milliót kiválasztva. A készülékek 16-bites belső számítási pontossággal is rendelkeznek a szürkeárnyalatok zavartalan megjelenítéséhez, így láthatóvá téve a képek sötét részén található részleteket. Az ASIC ezen kívül Digitális Homogenitás-Kiegyenlítő funkciót (Digital Uniformity Equalizer - DUE) is tartalmaz, amely kijavítja az LCD panelekre jellemző fényerő és a króma-homogenitási hibákat.

Az Eizo FlexScan monitorok egyik fő eleme a BrightRegulator (fényerő-szabályozó) funkció, amely megméri a környezeti fényviszonyokat, és ahhoz igazítja a képernyő fényerejét. A FlexScan SX2761W és FlexScan SX2461W a BrightRegulator egy új verziójával felszereltek, amely egy helyett két, a felhasználó által meghatározott referenciapontot tartalmaz. Ez lehetővé teszi, hogy a monitorok még pontosabban meghatározzák az ideális fényerőt, világos és gyengén megvilágított terekben is.

Mindkét monitor kétfajta színtévesztési típust, a protanópiát és a deuteranópiát is képes modellezni. Ezáltal a tervezők ellenőrizhetik, a színtévesztők hogyan fogják látni az általuk kreált színsémát, és, hogy az megfelel-e az általános színtervezési elveknek (Color Universal Design – CUD). Minden szimuláció valós idejű mind mozgó, mind állóképek esetében, amely egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a használatukat, mint például a szoftveralapú eszközök esetében. A normál és a színtévesztési típusokat modellező üzemmód közti váltakozást a monitorokhoz járó UniColor Pro szoftver segítségével lehet elvégezni. A szoftvert a Windows Vista/XP/2000 és Macintosh OS 10.3.9 to 10.4 is támogatja.

Az öt megjelenítési mód – szöveg, kép, film, hagyományos és sRGB - is a monitorokhoz jár. A szintén a csomagban található ScreenManager Pro LCD alkalmazási szoftverrel bármely üzemmódot hozzárendelhetjük bármely alkalmazáshoz, így az adott alkalmazás megnyitásakor a képernyő automatikusan az alkalmazáshoz hozzárendelt üzemmódba vált. A digitális fotózás szerelmeseinek a népszerű Zoner Photo Studio 9 digitális fotó-szerkesztő szoftver „Eizo-változata” is megtalálható a csomagban. Ez a szoftver végigvezeti a felhasználót a digitális fotók kezelésének és szerkesztésének teljes folyamatán, továbbá színkezelési tulajdonságokat is tartalmaz, hogy a képek mind a képernyőn, mind pedig nyomtatásban színhűek maradjanak.  A terméket a Windows Vista/XP/2000/ME/98 támogatja.
   
Az Avnet Kft. mindkét terméket 2008. február elejétől forgalmazza Magyarországon.