IBM szervereket gyárt és forgalmaz majd a Lenovo

Milkovits Gábor, 2008. január 28. 21:19

Az IBM megbízta egyes szervertermékeinek gyártásával és forgalmazásával azt a kínai Lenovót, amely 2005-ben megvette tőle PC-üzletágát, ám a kék óriás sietett hangsúlyozni, hogy a lépés ellenére nem tervez kivonulni a szerverpiacról.

A megegyezés értelmében a Lenovo úgynevezett x86-os, egy- és kétfoglalatos torony- és rack szerverek gyártására és forgalmazására kap licenc-engedélyt, amelyek a cég első Kínán kívüli piacon is megjelenő szervertermékei lesznek. A PC-ágazattal ellentétben az IBM sietett kiemelni, hogy a szerver-üzletág, és azon belül is a System x márkanév illetve az x86-os platform továbbra is a vállalat által kiemelten fontosként kezelt területek lesznek, azaz nincs szó jövőbeni eladásról. Ezt alátámasztani látszik az a tény, hogy a Lenovo saját márkaneve alatt forgalmazza majd a szervereket, ellentétben például a ThinkPad noteszgépekkel, amelyek még a vétel után is egy darabig IBM-ként futottak.

Az új Lenovo szerverek konfigurációját, illetve rendszerszoftvereit egyaránt a Lenovo fogja megválasztani, ugyanakkor külön szerződés alapján az IBM Global Technology Services és az IBM Global Financing leányvállalatok közreműködnek majd a szervizelésben és a forgalmazásban is. A termékek várhatóan még az idén kaphatóak lesznek, ami a hazai piac szempontjából mindenképpen jó időzítés, mivel elemzők szerint 2008-ban a sokszorosára nő majd az igény Kínában az x86-os szerverek iránt.