Lego-téma a Google-on

Milkovits Gábor, 2008. január 28. 20:47

Aki ma ellátogatott a Google weboldalára, ott egy különleges Lego-tematikájú logóval találkozhatott és némi keresés után meg is tudhatta, hogy a dán játékgyártó fennállásának 50. évfordulóját ünneplik vele. De vajon miért?

Nos, ami azt illeti, a puszta gyermekkori játékszenvedélynél némileg több fűzi a Google-alapítókat a Legóhoz. Sergey Brin és Larry Page ugyanis 1996-ban, még egyetemista korukban a Stanford Egyetem digitális könyvtár projektjének keretében sajátos ötlet segítségével tesztelték Pagerank oldalkereső-algoritmusukat. Mivel a diákok pénztárcája nem tette lehetővé, hogy akkoriban szervernagyságrendű számítógépet vásároljanak, abból építettek rendszert maguknak, amit be tudtak szerezni. A megfelelő tárhelyhez 10 darab, egyenként 4 GB-os winchesterre volt szükségük, csakhogy ezek nem fértek el egy szabvány számítógépházban. A problémát úgy oldották meg, hogy nagyméretű Lego-elemekből építettek házat a konfiguráció köré – a képek tanúsága szerint nem sokat törődve az esztétikai megfontolásokkal.

A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a mostani Google-tematika egyfajta utólagos köszönetnyilvánítás annak a cégnek, amely közvetett módon bár, de mégis fontos szerepet játszott az online kereső- és tartalomszolgáltató vállalat karrierjének beindításában. A Lego emellett legalább olyan mértékű kreativitást és ebből származó sikert képvisel a játékok világában, mint a Google a világhálón.