Új módszer a szoftverkalózok ellen

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 5. 09:30

Szokatlan hirdetményt olvashattak a minap a Kuala Lumpur-i "The Sun" című napilap olvasói: 18 kereskedő kért nyilvánosan elnézést a Microsofttól, amiért illegálisan másolt programokkal árusítottak számítógépeket.

Az amerikai számítástechnikai óriás malajziai leányvállalata nagyszabású kampányt indított programjai hamisítóinak lefülelésére. Magándetektívek segítségével számítógépeket vásároltatott, majd technikusaival ellenőriztette a telepített szoftverek eredetiségét. 40 esetben találtak másolt programokat.

Az így lebukott boltok tulajdonosait levélben állította választás elé a cég: vagy nyilvánosan bocsánatot kérnek és megígérik törvénytelen tevékenységük megszüntetését, vagy feljelentik őket. A felszólított kereskedők közül 18-an az előbbit választották, hiszen Malajziában is súlyos börtönbüntetés jár szoftver-kalózkodásért. 22 kereskedő azonban még egyezkedni próbál.

Ez az eljárás nyilván olcsóbb és hatékonyabb, mint az évekig tartó pereskedés. Akciójával nem csak saját érdekeit védi a programok kifejlesztője, hanem azon becsületes kereskedőket is, akik kizárólag hamisítatlan programokkal értékesítenek számítógépeket.

Az akciósorozat jelentősen csökkentette a hamis számítógépes programok forgalomba hozatalát. Jonathan Selvasegaram, a Microsoft Malaysia cég ügyvédje szerint a számítógépek 70 százaléka ma már eredeti szoftverrel kerül forgalomba, a maradékot viszont meg mindig másolt programokkal árusítják. Ezt mindenképpen hatalmas előrelépésnek tartja a korábbi évekhez képest.