Kétszázmillió egy betűért

Milkovits Gábor, 2008. február 6. 19:26

A cruise.com birtokában lévő brit társaság 560 ezer brit fontot, azaz nagyjából kétszázmillió forintot fizetett „egyetlen betűért”, vagyis a criuses.com internetcím jogáért.

A főleg luxuskategóriás tengeri hajóutakat szervező brit utazási iroda ezzel majdnem rekordot döntött, ha azt tekintjük, hogy egy domain egyetlen betűje mekkora összegbe került. Ebben a tekintetben ugyanis csak minden idők legdrágább webes címe, a sex.com előzte meg, az ugyanis összesen 12 millió dollárba, vagyis betűnként 360 millió forintjába került a vevőnek. Az eddigi második helyezett - könnyen kitalálható módon - a porn.com a maga 9,5 millió dolláros (kb. 1,7 milliárd Ft) árával. Az a bizonyos mostani ’s’ betű azonban még így is a legdrágább brit domain, az eddigi csúcstartó ugyanis egy 300 ezer fontért elkelt .co.uk cím volt.

Az egy adott internetcímért kifizetett összegek nem mindig tükrözik a későbbi haszon nagyságrendjét, így sok az irreálisan magasnak tűnő kifizetés. Sok esetben ugyanakkor titokban is marad a domain ára; az Apple például egyes hírforrások szerint dollármilliókat fizetett az iphone.com korábbi tulajdonosának. A sors iróniája, hogy amikor az előző tulaj még a ’90-es években bejegyeztette a domaint, álmában sem gondolt az Apple mobilkészülékéhez hasonló megoldásra, hanem a Skype-hoz hasonló internet-alapú telefonálás fejlődésére alapozott.