Világméretű szövetség a vírusok ellen

forrás Prim Online, 2008. február 7. 14:58

Egy új, minden eddiginél fontosabb, világméretű szövetség alakult vírusvédelmi fronton. A Panda Securityt, a Microsoftot, a Symantecet is tagjai között tudó AMTSO frontális harcot hirdetett a vírusok ellen.

Alakuló konferenciáját tartotta 2008. február 4-én az AMTSO (Anti Malware Testing Standards Organization) a spanyolországi Bilbaóban. Az ún. „malware” – amit legkifejezőbben talán a „digitális kártevő” kifejezéssel lehetne visszaadni – olyan gyűjtőfogalom, amely a szimpla vírusoktól az adathalász programokon át mindenféle, internetről érkező támadást takar. A malware ellen küzdő szervezet most új iparági standardokat fektetett le megalakulása alkalmából.

– Egymást érik a borúlátó prognózisok a számítástechnikai biztonságot illetően – nyilatkozta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Ezért is tekintjük óriási sikernek, hogy a netbiztonsági iparág nagyjait sikerült végre egy asztalhoz ültetnünk, és megkezdődhet a valódi párbeszéd a témában.

A több, mint 40 specialistát, szoftvercéget tömörítő szervezet tagjai között olyan iparági óriások vannak, mint a Symantec, a Kaspersky vagy a McAffee, de tag a Microsoft is. A házigazda Panda által vezetett tanácskozáson a szervezet tagjai megegyeztek, hogy a malware-ekkel szembeni harcban messzemenőkig koordinálják erőforrásaikat, közös alapot teremtenek a „vírusfronton” vívott háborúban.

– A konferencia többek között rávilágított arra is, hogy ez már az a pont, ahol az iparág szereplői külön-külön nem tudnak többet tenni. Egyszerűen elborítanak minket a vírusok; ilyenkor az együttműködés a legjobb megoldás.