Jövő hétőn bemutatják az első Google mobiltelefont

Milkovits Gábor, 2008. február 7. 20:02

A brit ARM csipgyártó február 11-én a barcelonai Mobile World Congress kongresszuson bemutatja az első olyan mobiltelefon prototípusát, amely a Google tavaly novemberben bemutatott Android szoftverplatformjára épül.

A Google célja az Androiddal egy olyan széleskörű támogatottságot élvező, nyílt szoftverkörnyezet megteremtése, amely egyrészt átjárhatóbbá teszi az eltérő készüléktípusok közötti kommunikációs határokat, másrészt pedig mobiltelefonról ugyanolyan könnyen kezelhetővé varázsolja a webes alkalmazásokat, akárcsak a számítógépről. A tartalomszolgáltató ezzel persze kétszeresen is jól járna, hiszen a szoftverértékesítés mellett a több milliárd fős mobilpiacra is eljuttathatná online alkalmazásait és a hozzájuk kapcsolódó reklámokat, amiből milliárdos bevételei tulajdonképpen származnak.

A Google olyan partnereket talált az Android-hoz, mint a T-Mobile, a Telefonica, a China Mobile, az NTT DoCoMo, a Motorola, a Samsung, az LG, a HTC vagy a Qualcomm. A cégek közül hivatalosan eddig a T-Mobile és a tajvani HTC jelezték, hogy még az idén szeretnének egy Android-alapú mobillal előrukkolni. Az ARM ugyanakkor eddig nem erősítette meg a Reuters értesülését, úgyhogy kíváncsian várhatjuk a hétfőt.