Öt európai mobiltársaság csökkenti adatroaming tarifáit

Genda Csongor Zoltán, 2008. február 8. 20:04

Mielőtt még az Európai Unió közbelépne, öt európai szolgáltató döntött úgy, hogy az eddiginél jóval alacsonyabb áron teszik lehetővé ügyfeleik számára a külföldről való internetezést és sms-küldést.

Viviane Reding, Információs társadalom és média ügyekért felelős biztos már korábban felhívta a figyelmet az irreálisan magas adatroaming díjakra, januárban pedig kijelentette, hogy 2008 végéig figyelemmel kísérik a díjszabásokban eszközölt változásokat, s ha továbbra is úgy ítélik meg, hogy az árak még mindig embertelenül magasak, akkor rendeletben fogják maximalizálni a tarifákat.

A külső beavatkozást elkerülendő csütörtökön öt nagy szolgáltató jelentette be, hogy jelentősen  mérséklik áraikat. A németországi E-Plus, a holland KPN, a brit Hutchison 3, a belga Base és a lengyel Play társaságok eznentúl egységesen 0,25 eurót fognak leszámlázni egy MByte külföldi adatforgalomért. A híradások szerint a tarifacsökkenés közel háromszázmillió európai polgárt érint. Az öt említett szolgáltató Európa többi mobiltársaságát is az árak csökkentésére szólította fel.