A Creative csökkentette a 32 GB-os Zen árát

Széll Zoltán, 2008. február 9. 17:05

Néhány nappal ezelőtt az Apple a népszerű iPod hordozható médialejátszó (PMP) tárolókapacitását 16 GB-ról 32 GB-ra növelte. A kapacitásnövelés az árra is hatással volt, mivel a gyártó az eszköz árát 399 dollárról 499 dollárra növelte. A Creative cég jóval alacsonyabb áron kínálja a hasonló kapacitású, hasonló célú eszközeit. A 32 GB-os Zen 70 dollárral olcsóbb, mint a 16 GB-os iPod. A Creative azonban itt nem állt meg, újabb lépést tett előre és tovább csökkentette a kis masina árát.

A Creative legújabb árjegyzékében újabb árcsökkentés - 30 dollár - után még alacsonyabb áron, 299 dollárért kínálja a PMP-t. A 32 GB-os Zen most annyiba kerül, mint az Apple 8 GB-os iPod (érintős) modell.

A jellemzőket összevetve a Zen inkább az Apple iPod nano masinákkal hasonlítható össze. Az Apple a népszerű iPod nano 4 GB-os modellt 149 dollárért, míg a 8 GB-os modellt 199 dollárért kínálja. Az utóbbinál csak 100 dollárral kerül többe a négyszer nagyobb kapacitású Zen, amely FM-vevőt is tartalmaz.

A mobil PMP eszközök ára és áruk csökkenése nagymértékben függ a NAND flash-memória termékek árának alakulásától. A NAND flash-lapka gyártók növelik az eszközök kapacitását, és folyamatosan csökkentik árukat. A SanDisk az új 43 nm-es NAND termékekkel és a három bit/cella technológia bevezetésével kívánja mérsékelni az eszközök árát.