Tucatnyi Mirosoft biztonsági frissítés februárban, legalább 7 kritikus

Milkovits Gábor, 2008. február 10. 18:08

A Microsoft előzetes közleménye szerint 12 biztonsági frissítést tervez kiadni februári szokásos havi frissítőcsomagjában, köztük legalább 7 olyan javítófoltot, amely kritikus sebezhetőséget orvosol.

A jövő kedden érkező frissítések egyaránt érintik a Windows, az Office és az Internet Explorer szoftvereket: a kritikus hibák közül (legalább) három található az operációs rendszeren, három az irodai programcsomagon és egy a böngészőn. A Windows-on található sebezhetőségek gyakorlatilag az összes forgalomban lévő verzión megvannak, így a Vistán is. Azt az előzetes közleményből természetesen továbbra sem lehet tudni, hogy az egyes frissítések pontosan hány javítófoltot tartalmaznak, így a javításra kerülő rések mennyisége és valódi mibenléte is csak kedden fog igazából kiderülni.

Az mindenesetre még fontos információ lehet, hogy az Office kritikus biztonsági rései közül legalább egy a Mac OS X-felhasználókat is érinti, már ha használják a MS programcsomag Apple gépekre szabott verzióját. A fennmaradó öt biztonsági frissítés legmagasabb veszélyességi fokozata egyébként egyformán „fontos”, ami a Microsoft kódnyelvén azt jelenti, hogy komoly kárt okozhatnak, de csak a felhasználó aktív közreműködésével léphetnek akcióba. A rendszergazdák és informatikai szakemberek számára kiadott közlemény angol nyelven a http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms08-feb.mspx oldalon olvasható.