Sharp: Energiatakarékosság készenléti üzemmódban

forrás Prim Online, 2008. február 14. 09:30

A környezetvédelem az otthonunkban kezdődik, és ebben még a nappali készülékei is fontos szerepet játszhatnak. Minden forgalomban lévő Sharp LCD TV áramigénye készenléti állapotban kevesebb, mint 1 watt. Az LC-XL2E és LC-X20E sorozatok készülékei esetében ez az érték 0,5 watt alatt van. Az említett készülékek többségében megtalálható az eco üzemmód, illetve az automatikus Optical Picture Control fényérzékelő, amely a háttérvilágítás erősségét a környezet fényviszonyához igazítja.

A méret, a tervezés, a technológiai felszereltség és a környezetvédelem egyaránt fontos szempontok a Sharp számára a termékek gyártása során. Jól tükrözik ezt a legújabb LCD tévék lenyűgöző készenléti állapotban nyújtott értékei. A kevesebb mint 1 wattos energiaigény magáért beszél. Az IFA-n 2007-ben bemutatott slim-line LC-XL2E és LC-X20E sorozatok televízióinak energiaigénye készenléti állapotban csak 0,5 watt.

A több modellben megtalálható eco üzemmód egy újabb lehetőség az energia megtakarításra. Ez az energiatakarékos üzemmód egy gombnyomással, vagy a távirányító segítségével aktiválható. Az aktuális teljesítmény értékek hűen tükrözik a funkció előnyeit: például eco módban az LC-37AD5E modell körülbelül 30 százalék energiát takarít meg a normál üzemmódhoz képest.

Az OPC rövidítés jelentése: Optical Picture Control. Az automatikus fényerő szenzor minden AQUOS LCD modell tartozéka. Ez a technológiai megoldás, tovább csökkenti a televízió LCD kijelzőjének energia fogyasztását. Az érzékelő méri a környezet fényének erősségét és a monitor háttérvilágítását ehhez az értékhez igazítja. Sötétben a készülék automatikusan csökkenti a fényerősséget és ezzel kevesebb energiát fogyaszt.

Az elmúlt két és fél évben számos Sharp LCD TV érdemelte ki az „ökológiai nevet”. 2005-ben a Sharp televíziója volt az első lapos képernyős készülék, amely megkapta az Európai Közösség speciális környezetvédelmi elismerését, az EU eco-címkét. Több mint 40 Sharp LCD televízió viseli büszkén ezt a címet. Az EU eco-címke minősítésért olyan elvárásoknak kell előzetesen megfelelni, mint például a működés közbeni alacsony fogyasztás és az 1 watt alatti készenléti állapot áramigény.