A Samsung kész a 64GB SATA II SSD tárolókkal

Széll Zoltán, 2008. február 17. 18:05

A Samsung most egy sajtóhírben jelentette be, hogy a SATA II illesztővel felszerelt 1,8 hüvelykes és 2,5 hüvelykes 64GB-os SDD tárolók a héten „tömeggyártás” fázisba kerültek.

A szilárdtest meghajtók (SSD) a nagy sebességű tárolók új generációját képviselik. Bár a gyártók nem régóta szállítják ezeket, népszerűségük gyorsan nő, egyre keresettebbek. Bár áruk még magas, de olyan jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek nagyon vonzóvá teszik ezeket a termékeket. Ilyen tulajdonságuk a merevlemezes meghajtókénál alacsonyabb energia-felvétel és nagyobb megbízhatóság, valamint az alacsony zajszint, mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket. A legtöbb gyártó jelenleg PATA illesztővel szállítja az SSD eszközöket. Ennek sávszélessége azonban nem alkalmas minden alkalmazásoz. A Samsung Electronics most a SATA II illesztő bevezetésével megnövelte az SSD-k sávszélességét. Ez a növekmény ebben a témában, ebben az évben eddig a legjelentősebb bejelentés.

 A Samsung most egy sajtóhírben jelentette be, hogy a SATA II illesztővel felszerelt 1,8 hüvelykes és 2,5 hüvelykes 64GB-os SDD tárolók a héten „tömeggyártás” fázisba kerültek. A Samsung az új SATA II alapú SSD változatot 2007. negyedik negyedévben jelentette be. A tervezők a 64GB-os meghajtó korábbi változatának PATA illesztőjét SATA II illesztőre cserélték. Az új 64GB-es SATA II SSD 60 százalékkal gyorsabb, mint a meghajtó SATA I változata. A PATA SSD meghajtók 65MB/s sebességgel olvassa és 45MB/s sebességgel írja az adatokat, míg a SATA II változat 120MB/s sebességgel olvas és 100MB/s sebességgel ír. A szilárdtest memória technológiának köszönhetően a 64GB-os SATA II SSD 1500G (0,5ms-on belül) gyorsulást képes elviselni. Ez az érték háromszor jobb, mint a hagyományos merevlemezes meghajtóké 2ms-on belül.

A Samsung az 1,8 hüvelykes 64GB-os SSD árát hivatalosan nem jelentette be, mivel ezek a meghajtók jelenleg csak OEM opcióként vásárolhatók. A PC gyártók közül a Dell és az Alienware +1000 dollár felárral kínálja azokat a nagy teljesítményű noteszgépeket, amelyek ezt is tartalmazzák. A Samsung nemrég jelentett be egy 128GB-os SSD-t, amely többszintű NAND cellákat tartalmazó lapkákból van felépítve. Ez a tároló az év közepén lesz kapható körülbelül 2000 dollárért és ezért előreláthatóan csak szuperteljesítményű szórakoztató noteszgépekben használják majd. A BitMICRO az év második felében 832GB-os SSD bevezetését tervezi.