Dell PC-kben debütál az AMD hárommagos Phenom processzora

Milkovits Gábor, 2008. február 18. 20:17

A Dell február 19-én forgalomba hozza az első olyan asztali számítógépeket, amelyek az AMD hárommagos Phenom lapkáival lesznek ellátva.

A vállalati felhasználóknak szánt Dell OptiPlex masinák közül az Optiplex 740 Enhanced modellek érkeznek a három- vagy négymagos Phenom CPU-kkal, illetve GeForce 6150LE/nForce 430 alaplappal. A grafikus kártya a belépő szintű Nvidia Quadro NVS 210S lesz, viszont külön érdekesség a beépített hét darab USB 2.0 port. A hárommagos Phenom lapkák előnye, hogy viszonylag alacsony ár mellett a kétmagos CPU-knál jobb teljesítményt produkálnak, főleg a párhuzamos feladatok végrehajtása terén, miközben energiafelhasználásuk is relatíve alacsony. Mivel a processzornak csak L3 gyorsítótára közös, ám az L1 és az L2 memória magonként van elosztva, ezért a hárommagos CPU 2 MB L3, 384 kB L1 és 1,5 MB L2 gyorsítótárral rendelkezik.

Az ellenkező híresztelésekkel szemben úgy tűnik, hogy a második számú számítógépgyártónak hosszabb távon is a tervei között szerepel AMD-processzoros rendszerek fejlesztése és forgalmazása. Augusztus-szeptemberre az új Peruses platformra alapozott asztali PC-ket szánnak a fogyasztói piacra, három- vagy négymagos Phenom CPU-val, az AMD új lapkakészletével, illetve az ATI RV7x0-alapú grafikus kártyáival. A vállalati piacra szánt újabb Dimension OptiPlex gépek között valószínűleg szintén lesznek Phenom-alapúak, az Nvidia GeForce 8200 mGPU grafikus lapkakészletével kombinálva.