8,9" ultra-hordozható noteszgép a HP-tól

Milkovits Gábor, 2008. február 19. 21:41

Az Asus Eee sikerén felbuzdulva a Hewlett-Packard is egy ultra-hordozható noteszgépet tervez piacra dobni, 8,9 colos kijelzővel.

A Daily Tech internetes híroldal értesülése szerint a HP Compaq 2133 1366 x 768 képpontos felbontású LCD képernyővel, 95%-os QWERTY billentyűzettel, WLAN vezeték nélküli szélessávú kapcsolattal, ExpressCard bemenettel, integrált webkamerával, illetve valószínűleg 1,8” flash SSD szilárdtest-lemez háttértárral rendelkezik. A hírforrás valószínűsíti, hogy a készülék processzora egy az Intel által kifejezetten az UMPC-khez kifejlesztett Silverthorne lapka lesz. Külön figyelmet érdemel még az alumínium ház és a divatos formatervezés, amelyek a funkciók mellett szintén azt erősítik, hogy a laptop az eredeti Asus Eee-nél magasabb kategóriát fog képviselni.

Az első generációs Asus Eee PC-k 7 colos képernyőt és 900MHz-es, 90nm-es Intel Celeron M processzort tartalmaznak, amelyek a hivatalos BIOS-szal csak 630MHz-es órajellel dolgoznak. Így a gép ára meglehetősen alacsony tud lenni: a 2 GB-os alapverzió 299, míg a 8 GB-os csúcsmodell 499 dollárba kerül. A következő generációs Eee ugyanakkor a mostani HP modellhez hasonlóan 8,9” képernyővel, Intel Silverthorne processzorral, sőt Wimax megoldással és extraként érintőképernyővel érkezik majd. Árat azonban egyelőre az Asus sem közölt, így erről mindkét esetben csak találgatni lehet, viszont nyilvánvalóan továbbra is döntő faktor marad ebből a szempontból a flashmemória kapacitása.