Feltuningolt vállalati WLAN architektúra a Motorolától

forrás Prim Online, 2008. február 20. 14:03

Új, adaptív, vezeték nélküli hozzáférési pont (AP) megoldást mutatott be a Motorola vállalati mobilitási üzletága, mely biztonságos vezeték nélküli kapcsolatot és szolgáltatásokat tesz lehetővé a távoli telephelyeken dolgozó munkatársak számára. A Motorola AP-je megteremti a mobilitás és az egyszerű hálózatmenedzselés lehetőségét a közepes és nagyméretű vállalatok, valamint az egy vagy több épületből álló telephelyek WLAN-rendszerei számára.

A távoli telephelyek – például kiskereskedelmi üzletek – az adaptív AP felhasználásával alakíthatnak ki olyan centralizált hozzáférési pontot, mely lehetővé teszi a telephelyeken működő AP-k központi menedzselését. Az adaptív architektúrára átálló vállalkozások egyszerre élvezhetik a centralizált menedzselés és a helyi hálózatok minden előnyét, kevesebbet kell költeniük újabb hálózati eszközökre, ráadásul nem lesz szükség minden telephelyen külön informatikus alkalmazására sem.

Az új architektúra további előnye, hogy amennyiben megszakad a kapcsolat a Motorola vezeték nélküli switch-csel, a működőképesség nem szűnik meg, így a vállalat távoli telephelye zavartalanul működhet tovább. Az új architektúra képes arra is, hogy újraindulás vagy bármelyik klienskészülék leválasztása nélkül, zökkenőmentesen helyreállítsa a kapcsolatot, aminek köszönhetően az AP igen megbízhatóan és a rendszergazdák szempontjából is problémamentesen működik.

A vezeték nélküli, adaptív AP technológia megtervezésekor az is cél volt, hogy a lehető legkevésbé avatkozzon be a vezetékes hálózat működésébe. Ezt az AP és a vezeték nélküli switch közötti hálózati forgalom mennyiségének minimalizálásával sikerült elérni. Az adaptív, vezeték nélküli AP például képes a távoli telephelyen zajló helyi forgalom szegmentálására, ami kedvező hatással van a szabad méretezhetőségre. Az adaptív AP-k a mesh technológiát is támogatják, amely tovább egyszerűsíti a vezeték nélküli rendszerek kialakítását, mivel nem igényli, hogy a vállalat valamennyi telephelyére ki kelljen építeni a vezeték nélküli AP-t kiszolgáló kábelt.

A Motorola vállalati WLAN megoldásai segítségével megvalósul az épületen és a telephelyen belüli teljes mobilitás. A vállalati WLAN technológia a Motorola innovatív vezeték nélküli szélessávú megoldásainak és szolgáltatásainak körébe tartozik, melyek jól kiegészítik, sőt teljessé teszik az IP hálózatokat. A kül- és beltéren gyakorlatilag bárhol teljes IP-lefedettséget biztosító portfolió privát és nyilvános hálózatok kiépítése során használható fix szélessávú, „mesh” rendszerű, elektromos hálózaton keresztül megvalósított szélessávú, WiMAX és vállalati WLAN megoldásokat tartalmaz.