NJSZT: ECDL-születésnap

forrás Prim Online, 2008. február 20. 16:27

Éppen tíz éve indult útjára Magyarországon az ECDL, az egységes Európai Számítógéphasználói Jogosítvány, amely az évek során a digitális írástudás terjesztésének igen fontos eszközévé vált. Magyarországon meghaladja a 300 ezret az ECDL vizsgakártyával rendelkezők száma. A jubileum alkalmából február 29-én Budapesten rendezvényt tart a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A születésnapon jelen lesznek mindazok, akik az elmúlt évtized alatt sokat tettek a digitális írástudás hazai elterjesztéséért. Az eseményen a háromszázezredik vizsgakártyát Laky Zsuzsa (Miss Europe 2003; Magyarország 2004. évi reklámarca)  veszi át Alföldi Istvántól, az ECDL Nemzeti Irodaként is működő NJSZT ügyvezető igazgatójától.

Néhány ECDL- (European Computer Driving Licence) információ: az ECDL bizonyítványt minden európai országban elismerik; az új hazai OKJ-szakmai és vizsgakövetelményei is tartalmazzák; a jogosítvány segítheti a munkavállalók elhelyezkedését és hozzájárulhat a munkavégzés hatékonyságának növeléséhez; az ECDL (Európán kívüli nevén ICDL) 146 országban, 38 nyelven működik, már több mint 7 millió vizsgázót számlál; Magyarországon ECDL vizsgát jelenleg 400 akkreditált vizsgaközpontban lehet tenni; 10 év alatt másfél millió modulvizsgára került sor hazánkban; a vizsgázók létszáma alapján Magyarország 8. helyen, a vizsgázók számát az ország összlélekszámhoz viszonyítva pedig a 7. helyen szerepel.