Reklámok a YouTube videókon

Milkovits Gábor, 2008. február 22. 13:03

A Google bejelentette, hogy egy online reklámszolgáltatóval kötött szerződés eredményeként hirdetéseket fog elhelyezni a YouTube videómegosztó oldalon található klipek előtt, hogy ezzel is megnövelje a szolgáltatásból származó bevételeit.

A Google AdSense hirdetési programján keresztül már tavaly októbertől kínál lehetőséget arra, hogy egyes vállalatok a weboldalukhoz csatolt YouTube videók mellett reklámokat helyezzenek el. Ezek azonban eddig a szöveges hirdetésekre és bannerekre, azaz grafikus reklámcsíkokra korlátozódtak, amelyek a videólejátszó körüli keretben jelentek meg. A YouMe nevű cég megoldása viszont a videót megjelenítő ablakon belül, mozgóképes hirdetések formájában ad lehetőséget a reklámozásra. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a reklámokkal ellátott videók továbbra is csak az idegen weboldalakba beágyazva jelennek majd meg, vagy pedig magán a YouTube portálon is fel fognak bukkanni.

A Google 2006. novemberében vette meg az igen népszerű internetes videómegosztó portált, és azóta egyfolytában azon dolgozik, hogy felpörgesse a rendkívül látogatott oldal üzemeltetéséből fakadó reklámbevételeit. A cég, sokak számára meglepő módon, ezt mindeddig igen visszafogott, felhasználóbarát módon tette, előbb-utóbb azonban nyilvánvalóan szeretné viszontlátni a vételbe annak idején befektetett 1,65 milliárd dollárt.