Hardverhamisítókon ütöttek rajta az európai és amerikai hatóságok

Milkovits Gábor, 2008. február 24. 17:30

Brüsszelben bejelentették, hogy az európai és amerikai nyomozó hatóságok egy közös akció során mintegy 360 ezer hamis számítógépes alkatrészt foglaltak le az elmúlt év végén.

A hamis integrált áramkörök és egyéb alkatrészek mintegy 40 különböző gyártó márkanevét viselték, az Inteltől a Ciscón át a Philipsig. A lefoglalt mennyiség piaci értéke – amennyiben eredetiként értékesítik – eléri az 1,3 milliárd dollárt. A hatóságok a következő lépésként az importőröket vetik vizsgálat alá, hogy kinyomozzák, miként kerülhettek az utánzatok az amerikai és az európai piacokra, majd a kínai illetékesekkel is felveszik a kapcsolatot, mivel az áru túlnyomó része (akárcsak az eredeti alkatrészek java) ebből az országból származik.

A hivatalos közlemény szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az importőrök tudatosan vagy pedig jóhiszeműen hozták be a hamis alkatrészeket. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az utóbbi időben a márkahamisítók már nemcsak karórákkal és ruházattal, hanem számítógépes alkatrészekkel is foglalkoznak, ami komolyan veszélyeztetheti egy kulcsfontosságú ágazat stabilitását. Éppen ezért a hatóságok kihangsúlyozták, hogy a veszély elhárításához a teljes iparág jelenleginél jóval eredményesebb együttműködésére van szükség.