Feljövőben a Nokia-Siemens a mobilhálózati piacon

Milkovits Gábor, 2008. február 24. 12:08

A 2007 utolsó negyedéves eredmények alapján a Nokia Siemens Networks (NSN) 4%-kal növelte piaci részesedését, miközben az első Ericsson 2%-ot visszaesett az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Az Dell'Oro piackutató cég adatai szerint a NSN 2007 végén a globális mobilhálózati piac 29%-át birtokolta, szemben a 2006 végi 25%-kal (a két, akkor még külön cég egyesített adatai). Ezzel szemben az Ericsson részesedése egy év alatt 36%-ról 34%-ra csökkent. A NSN elsősorban a fejlődő térségekben ért el sikereket, ami idén folytatódni látszik: januárban például közel egymilliárd dollár értékű üzletet kötött a cég Szaúd-Arábiában. A Dell'Oro számításai szerint a fejlődő világban a Nokia és a Siemens 50-50%-os tulajdonában lévő, 2007 áprilisa óta működő vállalat még fölényben is van az egyébként piacvezető Ericsson-nal szemben.

A mobilhálózati ágazatban jelenleg meglehetősen nehéz a piaci helyzet. A fejlett térségekben ugyanis az utóbbi időben visszafogják a beruházásokat, a fejlődő országokban viszont a robbanásszerű növekedés, az éles verseny és a kínai konkurencia megjelenése rendkívüli módon leszorította az árakat. A Huawei például az elmúlt egy évben megkétszerezte piaci részesedését és jelenleg 5%-kal, a Motorolával holtversenyben az ötödik helyen áll. A harmadik az Alcetel-Lucent, a negyedik pedig a Nortel.