A Sharptól vesz LCD paneleket a Sony

Milkovits Gábor, 2008. február 24. 13:13

A Sony azt tervezi, hogy az LCD-televíziók iránti növekvő igény kielégítésére a Sharp-tól vásárol képernyőpaneleket, már az idei évtől.

A Sony jelenleg a Samsung-al közösen irányít egy LCD-paneleket gyártó vegyes vállalatot, azonban az óriási ütemben növekvő kereslet miatt innen nem tud annyi alkatrészt szerezni, amennyi televíziót egyébként el tudna adni. Így aztán marad a hatalmas befektetést igénylő gyárépítés, vagy pedig újabb partner után kell nézni, aki elegendő mennyiségű panelt tud szállítani. A Sony most az utóbbi mellett döntött, a Sharp pedig ideális partnernek ígérkezik. Az oszakai cég ugyanis júliusig 50%-kal fel szeretné futtatni a termelést legújabb LCD-üzemében, 2010-re pedig a világ legnagyobb LCD-paneleket gyártó komplexumát tervezi felépíteni, 380 milliárd jen (kb. 634 milliárd Ft) beruházással. A Sony egyébként a következő, idén áprilisban kezdődő üzleti évben meg kívánja duplázni LCD tv-termelését.

Miután elemzők a piac több mint kétszeresére duzzadását jósolják 2012-ig, a nagy gyártók mind módokat keresnek arra, hogy lépést tudjanak tartani a kereslettel. A Toshiba például szintén a Sharp-tól rendel LCD-paneleket, míg a Panasonic saját üzemet épít, 300 milliárd jen (kb. 500 milliárd Ft) beruházással.