Újabb olvadó laptop, ezúttal Samsung

Milkovits Gábor, 2008. február 24. 22:15

A Samsung elismerte, hogy vasárnap tüzet okozott egy a cég által gyártott laptop, miután az akkumulátor túlmelegedett és a noteszgép megolvadt.

A hírt a dél-koreai tűzoltóság illetékesei is megerősítették: a laptop egy ágyat gyújtott fel, miután három és fél órán át bekapcsolt állapotban feküdt egy párnán, majd egyszer csak elkezdett füstöt okádni magából. A tűzesetben szerencsére csak az ágy és a padló egy része gyulladt fel, komolyabb kár vagy személyi sérülés nem történt. A Samsung szóvivője elmondta, hogy a balesetet okozó noteszgép egy 2002-ben gyártott P 10-es volt, azt azonban nem árulta el, hogy az akkumulátor melyik gyártótól került ki.

A Sony 2006-ban számos gyártó noteszgépeihez szállított, összesen mintegy 10 millió akkumulátorát volt kénytelen visszahívni, miután azok több esetben is tüzet, illetve túlhevüléssel járó meghibásodásokat okoztak. Erre válaszul gyakorlatilag a teljes iparág összefogott a probléma kiküszöbölésére, így a tervek szerint néhány éven belül az összes laptop akkuját hőálló burkolatúra cserélik, emellett pedig a meghibásodás esélyét is csökkentik. Addig azonban úgy tűnik, hogy folyamatosan lehet majd hasonló esetekre számítani: januárban például egy LG noteszgép akkumulátora robbantotta fel a készüléket.