Lassítja a gépet a vírusirtó? - Biztonsági csomagok sebességtesztje

forrás Prim Online, 2008. február 25. 13:09

Egyre nagyobb figyelmet kap, hogy egyes vírusirtó programok feladatuk elvégzése közben lelassítják a számítógép működését. A magyar PC World magazin nemrég megjelent tesztje ebből a szempontból hasonlította össze a vírusirtót, tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó biztonsági csomagok teljesítményét.

A PC World szakemberei februári tesztjük során tíz integrált – virusírtót, tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó – védelmi programcsomag teljesítményét hasonlították össze. A felmérés során a programok gyorsaságát, kezelhetőségét, valamint a meglévő funkciókat vizsgálták. „A tesztek többsége a biztonsági alkalmazások megbízhatóságát elemzi. Mi azonban olyan szempontokat – sebesség és kezelhetőség – is figyelembe vettünk, amelyek jellemzően sokkal kevesebb publicitást kapnak – emelte ki Telek Zoltán, a PC World főszerkesztője. – Az összehasonlítás során kiderült, hogy a különböző gyártók termékei között e tényezők tekintetében is különbség van.” A tesztgyőztes a NOD32 antivírust gyártó ESET terméke, az ESET Smart Security lett, míg a McAfee Internet Security, valamint a Panda Internet Security megkapta a PC World Ajánlata díjat.

A tesztet a magazin szakemberei Windows XP platformon végezték el, és olyan alkalmazások – Photoshop CS2, Office 2003, Firefox 2, Microsoft Windows Media Encoder, Roxio VideoWave és WinZip – futásidejét vizsgálták, amelyek lefedik a mindennapos számítógép-használatot. Emellett a multitask teszt keretében azt elemezték, hogy a Microsoft Windows Media Encoder (videotömörítés) és a Firefox (internetes böngészés) egyidejű működését mennyire fogják vissza a különböző védelmi rendszerek. Az eredmények szerint az ESET Smart Security lassította legkevésbé a tesztgépet. Mivel a szoftver áttekinthető kezelőfelülete és részletes beállítási lehetőségei emellett a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt megfelelőek, a program megszerezte a tesztgyőztes címet.

„A programcsomag alapját képező ESET NOD32 antivírus már számos alkalommal bizonyította megbízhatóságát. Fontosnak tartom azonban, hogy több szempont alapján is kiemelkedő teljesítményt nyújtson egy biztonsági rendszer, hiszen az élvezhető számítógép-használathoz a gyorsaság éppúgy hozzátartozik, mint a biztonság – hangsúlyozta Csiszér Béla, a tesztgyőztes ESET Smart Security magyarországi disztribúciójáért felelős Sicontact Kft. ügyvezetője. – Ezért is nagy öröm számunkra, hogy új termékünk nyerte el a PC World tesztgyőztese címet.”

Az ESET Smart Security angol nyelvű próbaváltozata már letölthető az ESET magyarországi honlapján (http://www.eset.hu/letoltes), míg a magyar nyelvű verzió hamarosan szintén elérhetővé válik.

A PC World februári tesztjéről készült cikk kivonata elolvasható a http://www.pcworld.hu/story.php?sid=10655 oldalon.


A NOD32 magyar oldala: http://www.nod32.hu