GPS-es rendszer segít az utasoknak

OTS - Cégvonal, 2008. február 29. 09:20

A 86-os busz vonalán az utasok már pontosan tudják, hogy mikor érkezik a jármű. Ezt a GPS (Global Positioning System - Globális Helymeghatározó Rendszer) rendszer bevezetésével tette elérhetővé a BKV Zrt. Az utazóközönség nagyon pozitívan értékelte az újítást. A BKV Zrt. a 86-os vonalon, azaz a tesztvonalon a kísérleti program részeként négy darab intelligens utastájékoztató táblát helyezett el.

A rendszer fő előnye a kiszámíthatóság, a pontosság, a gyorsaság és a kényelem. Ezeknek az elemeknek a segítségével nem kell többé találgatnunk, hogy a következő jármű, amire felszállhatunk elakadt a dugóban és késik, vagy fennakadás nélkül, menetrend szerint ér a megállóba.

Az tájékoztatás az elektronikus térképpel felszerelt táblákon nem csak látható, hanem az információk hangosbeszélőn keresztül hallhatóak is - így látás- és hallássérült utasaink utazását is megkönnyítik. A társaság más regionális szolgáltató cégekkel együtt három éven belül az összes felszíni járműre szeretné kiépíteni a rendszert. Az információs oszlopok nagyobb csomópontokon, nagy utasforgalmú megállóknál lesznek kihelyezve több száz helyen.

A BKV Zrt. reméli, hogy az utasok a többi vonalon is pozitívan állnak majd az új rendszerhez. Az információs oszlopokat csak a vandáloktól kell félteni, akik esetleg nem is tudják, hogy ezek az oszlopok semmilyen számukra hasznos alkatrészt nem tartalmaznak.