Újabb pereket indíthat az Intel ellen az AMD

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 3. 09:30

Újabb pereket indíthat az amerikai Intel ellen riválisa, az AMD. A világ legnagyobb processzorgyártója a versenytárs szerint tisztességtelen piaci magatartást folytat és a vesztegetésektől sem riad vissza - mondta Jens Drews, az AMD kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója pénteken az MTI-nek.

Az Intel világszerte szisztematikusan rombolja a piaci versenyt felhasználva pénzügyi erőfölényét. A cég manipulálja a PC-gyártókat és a viszonteladókat is, nem riadva vissza a megvesztegetéstől sem - mondta Jens Drews, Drezdában, az AMD európai központjában.

Az AMD éppen ezért - az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea után - újabb országokban indíthat pereket vetélytársa ellen. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mely országokban és milyen újabb jogi lépéseket tesz a cég - fűzte hozzá az igazgató az MTI-nek.

Jens Drews kiemelte: az Európai Bizottság két héten belül zárt meghallgatást tart az ügyben. A március 11-12-i ülésen a tervek szerint jelen lesz a két cég mellett az európai fogyasztóvédelmi felügyelet képviselője is. Az AMD abban bízik, hogy az Európai Bizottság még ebben az évben kimondja, hogy  az Intel megsérti az európai trösztellenes törvényeket - tette hozzá.

Az Európai Bizottság - mint versenyfelügyelet - tavaly nyáron már  figyelmeztette a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártóját. A két vállalat gyártja a világon működő több mint egymilliárd személyi számítógép és szerver lelkét és szívét, a központi processzoregységet (CPU); az Intel piaci részaránya meghaladja a 80 százalékot. Az AMD, ellentétben nagyobb riválisával, az Intellel, tavaly veszteséges volt és piaci részesedése húsz százalék körül mozog.