Nem veszélyezteti az IT-szektort a világgazdasági visszaesés

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 4. 08:12

Német döntéshozók szerint egy esetleges világméretű gazdasági-pénzügyi válság sem rengetné meg alapjaiban az európai IT-szektort. Az üzletemberek és politikusok erről a világ legnagyobb IT és telekommunikációs vásárának hétfői megnyitója előtt nyilatkoztak az MTI-nek.

Jens Drews, az AMD kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte: még ha a vásárlói kereslet csökkenni is fog, az IT-szektor tovább bővül majd. Az ágazat az elmúlt években mindig az árak csökkentésének alapját képezte annak érdekében, hogy minél több felhasználónak legyenek elérhetőek a termékei. Ez hatványozottan igaz lehet akkor, ha az embereknek kevesebb elköltendő pénzük lesz -
tette hozzá a világ második legnagyobb processzorgyártójának németországi vezetője.

Jens Drews kiemelte: az IT-szektor már sok krízisen keresztül ment keresztül és sokat tanult ezekből. Ma már a "DNS-ünkben van", hogy mit kell tenni egy újabb visszaesés elkerülése érdekében - fűzte hozzá.

Ivo Totev, a német Software AG marketingvezetője szerint Európa jelenleg eléggé el van szigetelve, a pénzügyi piac magabiztos. Még a tíz-tizenöt százalékos visszaesés is következne be a világ IT-piacán, az európai cégek számára ez csak egy százalékos csökkenést jelentene a piaci viszonyok miatt - húzta alá Európa harmadik legnagyobb szoftvergyártójának marketingvezetője.

Gerald Reiche, a német gazdasági minisztérium szakállamtitkára úgy vélte: egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e világméretű gazdasági visszaesés, de vannak erre utaló jelek. Azt sem lehet tudni, hogy milyen mélyen érintheti Európát és az európai IT-szektort egy ilyen recesszió -  tette hozzá.

A hétfőn indult CeBIT a világ legnagyobb digitális IT és telekommunikációs kiállítása és vására. A kiállításon több mint tíz magyar cég vesz részt. A bemutatott termékek között lesz a magyar ADSL-hosszabbító, aminek segítségével akár tíz kilométeres távolság is lehet az elosztó és a felhasználó között.