Sarkozy: követendő példa Németország

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 4. 08:44

Franciaország számára követendő példa Németország, a német reformok és a gazdaság - hangoztatta a francia elnök hétfőn Hannoverben.

Németország a világ egyik legfontosabb gazdasága, Európa legiparosodottabb állama, a világ legnagyobb exportőre. Ebből a szempontból követendő példa Németország Franciaország számára. Meggyőződésem, hogy Franciaországnak egy nagy ipari államnak kell lennie - mondta Nicolas Sarkozy, a világ legnagyobb IT- és telekommunikációs kiállításának, a CeBIT-nek a megnyitóján felszólalva.

A francia elnök további együttműködést szorgalmazott a két ország között. A példák között említette az űrprogramokat, az elektromos hálózatok regionális egyesítését és cserediákprogramot. Az információs technológiai együttműködés is fontos terepe a kapcsolatoknak, közösen kellene megépíteni a világ legerősebb számítógépét - tette hozzá.

Franciaország ugyanolyan reformokat szeretne végrehajtani, mint néhány éve Németország, az ország elkötelezett a átalakítások folytatásában - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.

A francia elnök után felszólaló Angela Merkel szintén kiemelte a két ország szoros együttműködését, egyebek mellett az információtechnológiában.

A német kancellár szerint Európa soha nem volt olyan bonyolult, mint ma, hiszen 27 országnak kell együttműködnie. Ha egyszer Franciaország és Németország nem ért egyet, akkor egész Európában is nehéz egységet teremteni - tette hozzá.

Nicolas Sarkozy és Angela Merkel egyetértett abban, hogy országaik együttműködésének az európai érdekeket kell szolgálnia.

Az 1986 óta évente megrendezett CeBIT hétfői megnyitóján beszédet mondott többek között José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója is.