Románia ötödik alkalommal a CeBIT-en

forrás Prim Online, 2008. március 4. 18:09

Borbély Károly román távközlési és informatikai miniszter március 4-én, Hannoverben meglátogatta Románia standját a CeBIT informatikai és távközlési szakkiállításon. Idén 30 romániai IT&C cég képviseltette magát a nemzetközi rendezvényen.

Kedden Borbély Károly miniszter megnyitotta az ötödik alkalommal megszervezett Romániai IT Business Napot, amelynek fő témája az IT&C piac 2007-es eredményeinek elemzése. „2007-ben Romániában az IT&C ágazat a bruttó nemzeti össztermék 7 százalékát adta, ugyanakkor a külföldi befektetések 22 százaléka is ebbe a szektorba áramlott. Ezek az adatok rekordot jelentenek" - hívta fel a figyelmet Borbély Károly miniszter. „Stabil gazdasági környezettel, valamint figyelembe véve az elmúlt évek fejlődési tendenciáit, becsléseink szerint 2008-ban további növekedést regisztrálhatunk az IT&C ágazatban. Mindezt segíthetjük is a szolgáltatások bővítésével, új technológiák, mint pl. a WiMax bevezetésével. A Romániai IT&C piac értéke 2008-ban meghaladja a 7 milliárd eurót" - magyarázta a szaktárca vezetője.

Borbély Károly hannoveri látogatásán többek között az európai piacról tárgyalt a vezető IT&C cégek képviselőivel, akikkel a Közép- és Kelet-Európa helyzetét is áttekintette. Románia ilyen szempontból hangsúlyos szerepet játszik a térségben, ugyanis az informatika és a távközlés az ország egyik húzóágazatának számít. A CeBIT a világ legnagyobb IT&C szakkiállítása, ahol több mint 6000 kiállító vesz részt. Idén 22. alkalommal szervezik meg a CeBIT-et, Románia ötödszörre van jelen a vásáron.