45 nm-es négymagos AMD CPU-k a CeBIT-en

Milkovits Gábor, 2008. március 4. 21:32

Az AMD bemutatta első 45 nanométeres technológiával gyártott négymagos processzorait a hannoveri CeBIT fogyasztói elektronikai kiállításon.

Az AMD két prototípust mutatott be; a „Shanghai” szerverlapkát és a „Deneb” asztali számítógépekbe szánt processzort. A rivális Intel már tavaly óta gyárt 45 nm-es technológiával csipeket, és ezeket meglehetősen nagy sikerrel forgalmazza. Az eljárás a lapkák teljesítménynövekedése és az energiatakarékossági szempontok mellett elsősorban azért előnyös, mert hatékonyabbá és jóval olcsóbbá teszi a gyártást, így létfontosságú a piaci verseny szempontjából. Nem véletlen, hogy a pénzügyi elemzők a Barcelona és Phenom 65 nm-es négymagos lapkák piaci szereplése mellett a 45 nm-es technológiának időben a sorozatgyártásba történő bevezetését tekintik az egyik legfontosabb lépésnek ahhoz, hogy az AMD talpon tudjon maradni az utóbbi időben látványos sikereket produkáló Intel-el szemben.

Az AMD magukkal a processzorokkal kapcsolatban egyelőre meglehetősen szűkszavú maradt. Annyit lehet csak tudni, hogy az IBM-el közösen kidolgozott 45 nm-es eljárással készülő lapkákat Németországban, a cég 36 600 mm-es üzemegységében gyártották. A sajtóközlemény a lépést „az első mérföldkőnek” nevezi, amelyet még az idén több is követ majd, ám arról nem szól, hogy a lapkák mikor kerülnek sorozatgyártásba és forgalomba, illetve pontosan milyen műszaki jellemzőkkel rendelkeznek.