A Yahoo-ajánlat miatt csúszott lejjebb Gates a Forbes-listán

Genda Csongor Zoltán, 2008. március 6. 19:28

A Forbes magazin ismét megjelentette szokásos, a leggazdagabb embereket felölelő listáját, mely szerint Bill Gates már csupán a világ harmadik leggazdagabb embere. A lap szerint a Microsoft Yahoo-ra tett felvásárlási ajánlatnak köszönheti a visszaesést a szoftverguru.

A Forbes tavaly augusztusban közölte, hogy a Microsoft-alapító már csak a második legtehetősebb ember, most azonban már csupán a harmadik hellyel kell beérnie Gatesnek. Az amerikai magazin legfrissebb adatai szerint a képzeletbeli aranyérmet a 77 éves Warren Buffett részvénybefektető érdemelte ki, akinek becsült vagyona 62 milliárd dollár, őt a mexikói Carlos Slim Helu távközlési vállalkozó követi a második helyen 60 milliárddal. A trónfosztott Bill Gatesnek azonban "szerény" 58 milliárdjával a dobogó legalsó fokával kell beérnie. Elemzők szerint most Gates lehetne a listavezető, ha a redmondi konszern múlt hónapban nem tett volna felvásárlási ajánlatot a Yahoo-ra, minek következtében csökkent a Microsoft-papírok értéke.
Ezenkívül azonban az IT-világ olyan nagyjai szerepelnek még a listán, mint a 32., illetve 33. helyezést elért Google-alapítók (közel 19 milliárd), a 40. helyen lévő Michael Dell (16,4 milliárd), vagy a 41. helyre visszaesett Paul Allen (16 milliárd).

A több mint 1100 milliárdon felüli vagyonnal rendelkező személyt számláló listát itt tekinthetik meg az érdeklődők.