Itt az Acid 3 teszt, minden böngésző megbukott

Milkovits Gábor, 2008. március 6. 20:01

A Web Standards Project (WaSP) kibocsátotta a böngészőprogramok szabványkompatibilitását vizsgáló legújabb, Acid 3 tesztet, alig néhány hónappal azután, hogy a Microsoft bejelentette, az IE8 átment az Acid 2 próbán.

Nos, az eredmények alapján a Windowson futó Firefox 50, az Opera 46, az Internet Explorer 7 pedig 12 pontot teljesített a lehetséges 100-ból. Az IE6 eredménye 11 százalék lett, míg a Macen a Safari 39 pontot ért el. Az alapos kudarcok persze egyáltalán nem meglepőek, mivel a WaSP mindig úgy tervezi tesztjeit, hogy azok nemcsak az adott időpontban, hanem az előre látható jövőben bekövetkező kompatibilitási problémákat is megcélozzák. Nem véletlen, hogy az Acid 2 esetében annak idején ugyanez volt a helyzet, és fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az első böngészőprogram, a Safari 2.02 teljesítse a feltételeket. Az Acid3 ráadásul jóval összetettebb elődeinél; miközben az eredeti teszt főleg a HTML-protokollokra, az Acid 2 pedig ezen felül a CSS-kompatibilitásra összpontosított, addig az Acid 3 vizsgálja a HTML-kódokba beágyazott grafikus megoldásokkal, a CSS3 és DOM szabványokkal, valamint a CSS2 letölthető fontokkal, egyéb új grafikus formátumokkal, illetve a Unicode-dal való együttműködést is.

Az Acid tesztek által célba vett probléma egyáltalán nem nevezhető bagatellnek, ugyanis az eltérő kompatibilitási arányok miatt a weboldalak tervezőinek jelenleg igen gyakran legalább két verziót kell készíteniük egy oldalból: egyet a legelterjedtebb Internet Explorerhez, egy másikat pedig a többi, az Acid teszten általában jobban szereplő böngészőhöz. Az Acid 2-t e pillanatban két általánosan használt program teljesíti 100 százalékra: a Safari és az Opera. Éppen ezért olyan örömteli hír, hogy erre a nemsokára megjelenő Internet Explorer 8 is képes lesz: aki kíváncsi erre, az ki is próbálhatja, a Microsoft ugyanis csütörtökön kiadta a szoftver első béta tesztverzióját. A letöltés nyilvános, ám a cég zárójeles megjegyzésében elsősorban fejlesztőknek és weboldal-tervezőknek szánja az IE8 Beta 1-et.