A világ legnagyobb OLED-kijelzője a Samsungtól

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 7. 09:00

A világ eddigi legnagyobb OLED-kijelzőjét mutatta be a Samsung a hannoveri CeBIT információtechnológiai és telekommunikációs szakkiállításon. A mindössze 31 colos (79 centiméteres) képátlójú kijelző az árát leszámítva minden paraméterében az élen jár.

A "legnagyobb" címmel azonban óvatosan kell bánni, ugyanis a vezető gyártók sorra mutatják be az OLED, azaz a szerves fénykibocsátó diódákból (Organic Light-Emitting Diode) felépülő paneljeiket, amelyek az eddigi legjobbnak tekintett LED-es (fénykibocsátó dióda) technológiát kívánják leváltani. Az OLED-technológia lényege, hogy a működtetéshez rendkívül csekély energia szükséges, a kijelző vastagságát pedig gyakorlatilag mindössze a hordozó üveg vagy átlátszó fólia határozza meg.

A CeBIT-en kiállított kísérleti darab műszaki adatai még elégé hiányosak, felbontása szemmel láthatólag a legjobb LED-paneleket is felülmúlja, kontrasztaránya a hihetetlennek tűnő 1 az egymillióhoz, miközben a 0,1 milliszekundumos válaszidejével az eddig bemutatott leggyorsabb panelnak tekinthető.

A kijelző vastagsága mindössze 3,8 milliméter, így akár képként a falra is függeszthető, azonban egy 14-colos panel jelenleg 500 ezer forint körüli áron szerezhető be, ezért még legalább két év, mire a házimozizásra alkalmas méret kereskedelmi forgalomba kerülhet.