NetLock: milliárdok takaríthatók meg az elektronikus számlázással

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 7. 10:32

Az elektronikus ügyintézés-szolgáltatással foglalkozó NetLock Kft. szerint Magyarország is hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unió több mint 240 milliárd eurót megtakarítson az elektronikus számlázás kiterjesztésével.

A vállalat közleménye szerint a megtakarítás összege az Európai Bizottság szakértőinek becslésen alapul, s akkor valósul meg, ha a cégek a papíralapú számlázásról áttérnek az elektronikusra.

Mindehhez azonban szemléletváltásra van szükség: az elektronikus számlázáshoz szükséges elektronikus aláírás technológiája már évek óta rendelkezésre áll Magyarországon is, ezért érthetetlen, hogy a vállalatok miért nem alkalmazzák széles körben. A NetLock szerint a számlakibocsátás elektronizálásában nagy költségcsökkentési megtakarítási potenciál rejlik, hiszen azok a cégek, amelyek így hitelesítve továbbítják ügyfeleiknek ezeket, egyrészt időt, másrészt pénzt takarítanak meg.

A NetLock tapasztalatai szerint a magyar vállalatok nagy része mind technológiai, mind pedig gazdasági szempontból felkészült az elektronikus számla kibocsátására, ám nagy még az bizalmatlanság is az ilyen dokumentumok iránt.

A NetLock szerint a törvény által előírt megőrzési feltételekkel egy vállalat az őrzött mennyiségtől függően akár több tíz millió forintos megtakarítást is elérhet, ha átáll az elektronikus számlázásra, miközben a legegyszerűbb háttér-infrastruktúra már 100 ezer forint nagyságrendű összegből is kiépíthető.

A NetLock a 2006. évi 165 millió forintos bevételét tavaly 20 százalékkal növelte: a 10 éve működő, szegmenstől függően 50-70 százalékos részesedéssel rendelkező NetLock közel 3.000 aktív tanúsítványt kezel. A vállalat az elmúlt 6 évben összesen mintegy 10 ezer fizetős tanúsítványt állított ki.