Microsoft formátum-együttműködési kezdeményezés

Milkovits Gábor, 2008. március 8. 22:55

A Microsoft egy a dokumentumformátumok jobb együttműködését célzó kezdeményezést indított útjára „Dokumentum-interoperabilitási Kezdeményezés” néven.

A projekt célja elsősorban a Microsot Office 2007 Open XML és más gyártók formátumainak, köztük a nyílt forráskódú fejlesztők Open Document platformjának kompatibilisebbé tétele, beleértve a közös tesztelést és finomítást, illetve sablonok és alkalmazások kialakítását. Mindez nemcsak Windows-alapon, hanem Linux, Mac OS Leopard, Symbian, iPhone és Windows Mobile operációs környezetben is megvalósul majd, legalábbis a Microsoft tervei szerint. A hivatalos bejelentésnél olyan cégek voltak jelen, mint például a Novell, a Quickoffice, a DataViz és a Nuance Communications.

A kezdeményezés beindításával együtt a Microsoft kiadta annak a szoftverének 1.1-es verzióját, amely az ODF és az Open XML fájlok oda-vissza fordítására képes, Excel és PowerPoint környezetben. A fenti lépések mind igen dicséretesek a Microsoft részéről, azonban nem kell túl sok rosszmájúság ahhoz, hogy feltételezzük, a szoftverkonszernt nyilvánvalóan befolyásolta a kezdeményezés létrehozásában az a körülmény, hogy szabványosíttatni szeretné Open XML specifikációját.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) tavaly szeptemberi ülésén ugyanis a Microsoft Office Open XML fájlformátuma nem kapta meg a gyorsított eljárásban történő szabványosításhoz szükséges mennyiségű szavazatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hamarosan sorra kerülő második szavazás ne hozhatna nagy valószínűséggel sikert, ám a Microsoft mindenképpen el szeretné kerülni, hogy a tavaly őszi kudarc megismétlődjön.