Az Intel már gyártja az Atom processzoros alaplapokat

Széll Zoltán, 2008. március 9. 17:30

Az Intel a héten egy új alacsony energiafelvételű processzort jelentett be, amely Atom márkanéven kerül piacra. Ezt a processzort a mobilinternet-eszközökhöz (MID) és internet-központú számítógépekhez fejlesztették. A tajvani alaplapgyártókhoz közel álló források szerint az Intel az Atom processzort alaplapokkal együtt hamarosan bevezeti a beágyazott piacon is, ahol komoly összeütközésbe kerülhet a VIA Technologies és Silicon Integrated Systems (SiS) cégekkel.

Az új Atom processzor két változatban – egy- és kétmagos – érkezik. Az Intel a processzorok különböző változataihoz fejlesztett alaplapoknak a ’Little Falls’ és a ’Little Falls 2’ kódnevet adta. A Little Falls a második negyedévben lesz kapható, majd ezt követi a harmadik negyedévben a Little Falls 2. Mind a két alaplap az olcsó PC-ket, a beágyazott rendszereket és ’set-top box’-okat (STB) veszi célba.

A kétmagos Atom – fedőneve: Diamondville-DC – processzor 1,87 GHz-es órajellel működik, maximális hőtermelése (TDP) 12 W. A lapka 512 KB L2 gyorsítótárat tartalmaz és támogatja az Intel saját 945GC északhíd és iCH7 délhíd lapkáit. A kétmagos Atom CPU, csatlakozó aljzat nélküli BGA (ball-grid array = BGA) tokban kerül piacra.

Specifikációja, jellemzői és pozícionálása szerint a Little Falls platform a beágyazott piacon a VIA és a SiS közvetlen versenytársa lesz - állítják a források. A VIA C7 processzorok és lapkakészletek közvetlen összeütközésbe kerülhetnek az Intel új termékeivel, mivel teljesítményük versenyképes. Ezzel szemben a SiS az Intel platform lapkakészlet egy változatát kínálja a felhasználóknak és az Intelhez hasonlóan elsősorban saját termékeire összpontosít.

Bár az Intel több alaplapot vezet be saját márkanév alatt, mégis már több alaplapgyártó – köztük az Asustek Computer, Gigabyte Technology és Micro-Star International (MSI) – tervezi, hogy támogatja a Little Falls 2-t, mégpedig mini-ITX formátumú alaplapokkal.