Ericsson a nemek egyenlőségéért

forrás Prim Online, 2008. március 10. 10:31

A 2008. évi Nemzetközi Nőnap alkalmából az Ericsson hangot adott a nők egészségének és társadalmi–gazdasági helyzetének javítása iránti folyamatos elkötelezettségének. Ezt mobiltávközlési megoldásokat és nagysebességű szélessávú mobil internet-hozzáférést alkalmazó kezdeményezésekkel kívánja elérni a világ minden táján.

Az Ericsson továbbra is elkötelezett az emberi jogok iránt, beleértve a nemek egyenlőségét is. Ezt olyan szervezetekkel való együttműködés során valósítja meg, mint például a Business Leaders Initiative on Human Rights (vezető üzleti vállalatok kezdeményezése az emberi jogokért, BLIHR). Az Ericsson a mobiltechnológia használatának fejlesztését az emberi jogok (például az egészséghez, az oktatáshoz és a biztonsághoz való jog) érvényesítésének egyik eszközeként alkalmazza, különösen a fejlődő piacokon.

Elaine Weidman-Grunewald, az Ericsson vállalati felelősségvállalásáért felelős elnöke, a következőket nyilatkozta: „2008 decemberében ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóját. Az Ericsson úgy döntött, hogy egész évben felhívja a figyelmet erre a fontos évfordulóra. Az Ericsson támogatja az Elders szervezet „Every Human Has Rights” (Minden embernek vannak jogai) elnevezésű kampányát is. „Az Ericsson távközlési megoldásai a világ minden táján támogatják a nők életszínvonalának növelése és társadalmi–gazdasági helyzetének javítása érdekében működő kezdeményezéseket” – folytatta Weidman-Grunewald.
A Telstra ausztrál hálózatüzemeltető az Ericsson végponttól végpontig terjedő HSPA/WCDMA megoldását alkalmazó integrált mobil–szélessávú megoldással támogatja a BreastScreen Victoriát. A BreastScreen Victoria az országos mellrákszűrési program része, amely minden 50 és 69 év közötti nő számára kétévente ingyenes mellröntgent biztosít. A BreastScreen Victoria kezdeményezés célja a mellrákos megbetegedések okozta halálesetek csökkentése a betegség korai stádiumban történő felismerése révén.
A BreastScreen Victoria vidéki szélessávú digitális mellröntgen projekt részeként minden második mobil átvilágítóegység a Telstra Next G szélessávú mobilhálózatán keresztül küldi a digitális röntgenfelvételeket a vidéki Victoriából az állam más területein működő központokban dolgozó röntgenorvosoknak értékelésre. A legújabb digitális mellröntgen-berendezések és a Telstra Next G hálózat által biztosított összeköttetés a BreastScreen Victoria kiváló minőségű szolgáltatásait juttatja el a vidéken élő nők otthonának közelébe, ingyenesen.
Az indiai Gramjyoti vidéki szélessávú projekt Tamil Nadu 18 falvába és 15 városába juttatja el a WCDMA/HSPA technológián alapuló nagysebességű internet-hozzáférést. A projekt révén a helyi adatok és speciális szolgáltatások nagy választéka válik elérhetővé az interneten, mint például internetes orvosi rendelés, hang- és videohívási szolgáltatások vagy elektronikus kormányzati szolgáltatások. Az internetes orvosi rendelés segítségével a nők egyszerűen végezhetik el saját rendszeres orvosi vizsgálatukat, sőt gyermekeik egészségi állapotát is ellenőrizhetik. Ez a valós idejű internetes szolgáltatás szükségtelenné teszi a távoli utazásokat. A további szolgáltatások közé tartozik például a születések internetes regisztrálása, biztosítva az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való jogot.
Az elektronikus kormányzati szolgáltatások révén a nők olyan dokumentumokat szerezhetnek be, mint például a választáshoz szükséges okirat vagy az élelmiszerjegy-könyv igénylési űrlapja. Ezen felül munkalehetőségeket is kereshetnek az interneten.
„Ez a kezdeményezés aláhúzza a távközlés szerepét a digitális szakadék áthidalásában” – nyilatkozta Weidman-Grunewald. „A technológia a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásának fő katalizátora lehet, az alapvető fontosságú szolgáltatások elérésének támogatásával javítva életminőségüket.”
A Grameen vidéki telefonos projekt gazdasági szerepvállalást biztosít a bangladesi nőknek, akik mobiltelefonos vállalkozóként dolgozva falujukban az ország egy főre eső átlagos jövedelmének négyszeresét kereshetik meg.
A Grameen projekt „telefonoskisasszonyai” hitelt vesznek fel a berendezések megvásárlására, amelyet a falusiak által a telefonos szolgáltatásokért fizetett összegből törlesztenek. Az asszonyok telefonkészülék-kölcsönzéssel, hívásbonyolítással és üzenettovábbítással foglalkoznak. A vészhelyzeti szolgáltatások, valamint az egészségügyi és mezőgazdasági piaci adatok elérését biztosító telefonos szolgáltatások létfontosságú kapcsolatot jelentenek a falusiak számára, miközben lehetővé teszik a kapcsolattartást is családtagjaikkal és barátaikkal is.
„A Grameen-kezdeményezés jó példája, hogyan teremthet a mobil távközlés helyi mikroökonómiai lehetőségeket a nők számára” – magyarázta Weidman-Grunewald. „A mobil távközlés által beindított folyamat segíti új üzleti vállalkozások létrehozását, és így hozzájárul a közösség általános gazdasági fejlődéséhez.”
„Az Ericsson meggyőződése, hogy a távközlés képes hatékonyan elősegíteni a nők társadalmi és gazdasági helyzetének javítását. A kommunikációs berendezések és szolgáltatások egyik legnagyobb globális szállítójaként az Ericsson alapvető szerepet játszhat ebben a folyamatban.”