Hatmagos Intel CPU

Milkovits Gábor, 2008. március 19. 10:50

Az Intel bemutatta első hat processzormagot tartalmazó számítógépes CPU-ját, amely egyelőre „Dunnington” kódnévre hallgat.

A 45 nanométeres gyártási technológián alapuló Dunnington 1,9 billió tranzisztort tartalmaz. A 16 MB L3 gyorsítótárral rendelkező lapka kompatibilis az Intel soron következő „Caneland” platformjával és kifejezetten virtualizációs feladatokra lett kifejlesztve. A hatmagos processzor a gyártó állítása szerint még az idei év második felében kikerül a szerverépítőkhöz. Ugyanez a menetrend érvényes a „Nehalem” kódnevű processzorra is, amely kettő-, négy és nyolcmagos verziókban készül majd, mindegyik modellnél idei sorozatgyártással.

Az Intel sokmagos Dunnington, Nehalem és Tukwila processzoraival forradalmi változásokat ígér a CPU-k terén. Mindegyik új lapka integrált memória-kontrollereket és közvetlen összekötő-elemeket tartalmaz, olyan újításokat, amelyekkel a rivális AMD jelent meg elsőként a fogyasztói és normál vállalati piacon, ám most mégis az Intel profitál majd belőlük.