Sony Ericsson-figyelmeztetés: csökkenő kereslet a mobilpiacon

Milkovits Gábor, 2008. március 20. 10:24

A Sony Ericsson (SE) most kiadott módosított prognózisában arra figyelmeztet, hogy első negyedéves készülékeladásai jóval alatta maradnak majd az előzetesen várt adatoknak, főként az európai piacokon csökkenő keresletnövekedés miatt.

A SE mostani előrejelzésében 22 millió készülék eladására számít, 120 euró nettó átlagáron. Ennek alapján a bevételeket 150-200 millió euróra becsüli a gyártó az első negyedévben. A fentiekből kiindulva Richard Windsor, a Nomura elemzője jelentősen lefelé módosította saját kalkulációját; míg nemrég 26,5 millió SE mobil értékesítésével és 9%-os forgalomnövekedéssel számolt a szóban forgó időszakra, addig most 10%-os visszaesést jósol, a teljes évre pedig 120 millió helyett csak 102,8 millió SE készülék eladását prognosztizálja.

A Sony Ericsson szerint a módosítás mögött az áll, hogy a legújabb felmérések szerint az európai piacokon a vártnál jóval kisebb mértékben nő a kereslet a felső- és egyes középkategóriás mobilok iránt, miközben az átlagárak a megszokott, rendkívül gyors ütemben zuhannak. Mindez persze a többi mobiltelefon-gyártóra is negatívan hathat, ám ebben a kérdésben csak az első valós adatok kibocsátása után láthatunk majd igazán tisztán. Mindenesetre februárban a Gartner is csupán 10%-os átlagnövekedést jósolt 2008-ra a teljes mobiltelefonos piacra, szemben a tavalyi 16%-kal.