Közel száz résztvevő a MIK 2008. évi workshopján

Kovács Attila, 2008. március 20. 16:22

A Mobil Innovációs Központ (MIK) harmadik projektévének eredményeiről rendeztek ma konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián.

Köszöntőjében Pap László, a MIK elnöke kitért rá: erősödtek a MIK k+f kapcsolatai; felvették az illetékes kkv vállalatokkal a kapcsolatot; a múlt év végéig 14 projekt know-how leírása született meg; nyolc integrált projekt bemutatására és nyolc demonstrációra kerül sor a workshop folyamán. A MIK továbbélésének a támaszai között említette az ipari szerződések erősítését, a projektekben született eredmények értékesítését, dedikált NKTH pályázatokon való indulást. Híreink szerint a MIK harmadik projektévének (2007-2008) támogatási költsége 330 millió forint. További újdonság: az EU teszthálózatába kapcsoltan a MIK részt vett az Anemone projektben.   

Bevezető eladásában Papp Dávid, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) képviselője kiemelte: a MIK valamennyi célját sikerült megvalósítania. Az NKTH 2008. évi stratégiai céljai kettősek: az egyik a Nemzeti Technológiai Program (NTP), a másik a Nemzeti Innovációs Versenyközpontok Program (NIVP). Az NTP a technológiai alapú innovációk támogatásáéra, versenyképes termékek és szolgáltatások kifejlesztésére irányul (informatikai megoldások, mobiltechnológiák). Az NIVP végrehajtása során néhány olyan tudásközpont kiválasztásának elősegítése a cél, amelyek képesek betörni egy-két réspiaci területre.  
 
Az integrált MIK-projektek előadói a következő témákra tértek ki: