Félezer PC-t vesztett el a német kormány

Genda Csongor Zoltán, 2008. március 20. 22:05

Az elmúlt három esztendőben több száz asztali, illetve hordozható számítógépnek veszett nyoma a német állami hivatalokban, melyek hollétére vonatkozólag nem tudtak választ adni az illetékesek.

A német belügyminisztérium egy rövid közleményben tudatta, hogy hozzávetőlegesen félezer laptop és asztali számítógép került ki az ellenőrzésük alól, azok egy részét ellopták, másik része pedig rejtélyes körülmények között eltűnt. Érdekes azonban, hogy egy-egy noteszgép vagy merevlemez eltűnése milyen nagy port kavar Nagy-Britanniában, a németek pedig 2005 óta több száz rendszert vesztettek el - melyek feltehetőleg bizalmas információkat tartalmaztak - és elintézik egy féloldalas bejelentéssel. A belügyminisztérium egyik szóvivője az ellenzéki politikusok megkérdezésére azt felelte, hogy a kormányzati PC-ken lévő titkos adatokat egy biztonsági szoftver védi, tehát illetéktelenek nem férhetnek azokhoz hozzá.

A mostani nem az egyetlen példa a német kormány adatbiztonsággal kapcsolatos nemtörődömségére, tavaly kémprogramokat találtak a pénzügyminisztérium által használt számítógépeken.