Internet Fiesta 2008: 50 település, félezer rendezvény

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 21. 08:51

Az internet kultúra népszerűsítését szolgálja az Internet Fiesta elnevezésű országos rendezvénysorozat, amelyet március 26. és 31. között rendeznek meg országszerte több könyvtárban.

Az Internet Fiestát 2001 óta tartják meg Magyarországon minden évben a programhoz csatlakozott könyvtárakban. Az eseményhez idén mintegy 50 település könyvtára kapcsolódott félezer rendezvénnyel, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertesse az internet lehetőségeit, valamint hozzáférhetővé tegye az online szolgáltatásokat - tájékoztatta közleményében a távirati irodát a programot koordináló Informatikai és Könyvtári Szövetség.

Az Internet Fiesta programjaiban kiemelt figyelmet kapnak a gyermekek. A könyvtárakban megismerhetik a számukra hasznos weboldalakat, míg szüleik arról tájékozódhatnak, hogy milyen lehetőségeket, illetve veszélyeket rejt a világháló a gyermekekre nézve. Nagy hangsúlyt kapnak a hátrányos helyzetű gyermekeknek és szüleiknek szóló kezdeményezések is.

Több könyvtár közös programokat rendez a rendőrséggel is. A hatóság munkatársai az internetes bűnözés megelőzéséről tájékoztatják a felnőtteket, gyermekeket egyaránt.

A programsorozat március 31-én konferenciával zárul Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. Az adott témában előadások hallhatók, bemutatkoznak a legjobb programot szervező könyvtárak, közöttük a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jutalmakat oszt ki.

Az eseménysorozat főszervezője a kecskeméti Katona József Könyvtár. Az intézmény munkatársai üzemeltetik - ők töltik fel adatokkal - az Internet Fiesta honlapját.