Intel Classmate PC Európában is

Milkovits Gábor, 2008. március 21. 11:25

Az Intel bejelentette, hogy hamarosan az európai és amerikai piacon is megjelennek a processzorgyártó által kifejlesztett, és partnerei révén gyártásra kerülő Classmate PC laptopok.

Az Intel eredetileg az OLPC „százdolláros” XO laptopjának konkurenséül fejlesztette ki a Classmate-et, és hozzá hasonló módon nagyobb tételben, a fejlődő országok kormányai és közvetve rászoruló gyermekei számára próbálta értékesíteni. A gépek meg is jelentek Indiában, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban is, ám összesen eddig alig több mint százezer példány kelt el belőlük. Időközben azonban az XO ötlete divatot csinált, és az Asus Eee ultra-mobil noteszgép Amerikában be is bizonyította, hogy az ilyen jellegű készülékek iránt igencsak erőteljes a kereslet, még akkor is, ha a beígért 200 dollár helyett ennek a duplájába kerülnek. Így aztán azóta több gyártó is hasonló fejlesztéseken dolgozik, például a HP vagy az Acer, az ECS pedig már be is mutatott egy prototípust a CeBIT-en.

Az Intel külön processzorokat és platformot is kifejlesztett az ilyen ultra-hordozható, 10” vagy kisebb képernyős gépekhez az Atom „Silverthorne” és „Diamondville” CPU-k, valamint a megfelelő lapkakészletek képében. A Clasmate PC állítólag 300 dollárnál olcsóbban lesz kapható a fejlett piacokon is, egyelőre ismeretlen időpontban, gyártótól és konfigurációval.