Nem ejtett csorbát a Nokia hírnevén a bochumi üzembezárás

Genda Csongor Zoltán, 2008. március 23. 17:52

A Nokia januári bejelentése, miszerint bezárja bochumi gyárát, és keleten létesít új telephelyeket, annak idején nagy médiaviszhangot váltott ki, ennek ellenére a leépítések terve nem tépázta meg a finn konszern hírnevét.

Úgy tűnik, hiábavalók voltak a megmozdulások, a demonstrációk, a tiltakozó politikai összefogás, a finn vállalat továbbra is vezeti Németországban az eladási statisztikákat. A Gfk piackutató felmérése szerint a februári hónapban a Nokia németországi részesedése alig csökkent valamit a tavalyi esztendő legmagasabb értékéhez viszonyítva. Miután kiderült, hogy a vezető mobilgyártó kiszervezi a termelést Magyarországra és Romániába, a fogyasztók java úgy nyilatkozott a piackutatók megkérdezésére, hogy nem vennének Nokia márkájú készüléket, ám úgy tűnik, nem gondolták komolyan kijelentésüket, hiszen alig észrevehető csökkenést mutatnak a piaci részt bemutató táblázatok.

A tiltakozó akciók azonban mégsem voltak hiábavalók, ugyanis a Nokia megígérte a munkavállalók szövetségének, hogy egy 100-200 milliós költségvetésű szociális projekt keretein belül gondoskodik az elbocsátott alkalmazottakról.