Szabadalmi vizsgálat Amerikában a Sonyval, a Nokiával és másokkal szemben

Milkovits Gábor, 2008. március 23. 19:09

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) szabadalmi vizsgálatot indított mintegy 30 elektronikai vállalatnál, köztük a Sonyval szemben a Blu-ray technológiához kapcsolódó szabványok miatt.

A vizsgálat alapja az a panasz, amelyet Gertrude Neumark Rothschild, a Columbia Egyetem professzora nyújtott be februárban a bizottsághoz. A professzornő felfedezése, illetve találmánya a rövidhullámú fénykibocsátó diódákhoz és lézerdiódákhoz kapcsolódik, amelyek rengeteg ma divatos készülékben jelen vannak. Ezek közé tartoznak például a Blu-ray utolsó generációs, úgynevezett „kéklézeres” DVD lejátszók, egyes mobiltelefonok, vagy éppen a legújabb közlekedési lámpák. Rothschild nem kevesebbet szeretne elérni, mint hogy tiltsák meg a szóban forgó termékek forgalmazását az Egyesült Államokban, legalábbis amíg nem fizetik meg neki az általa elvárt szabadalmi díjakat. Az érintett gyártók között van a Nokia, a Motorola, az LG és a Panasonic is.

A Sony egyelőre nem kommentálta a hírt, arra hivatkozva, hogy a vizsgálat jelenleg is zajlik. Az esetleges amerikai betiltás elég kellemetlenül érintené a Blu-ray tábort, különösen mivel a rivális HD DVD formátum kiütése ellenére a termékek forgalmazása még mindig jóval alatta maradt a tervezettnek.