Cisco ASR-útválasztó: újradefiniálja a peremhálózati routerek kategóriáját

forrás Prim Online, 2008. március 25. 17:02

A Cisco ASR 1000 útválasztóival a szolgáltatók és a vállalatok egyszerre tehetik elérhetővé az integrált üzleti és lakossági szolgáltatásokat a hálózatok egészén, így azok határain is. A több mint öt év fejlesztőmunkájával és 250 millió dolláros költségvetéssel elkészült új platform fő értéke a szoftvervirtualizáció, amely azonnali szolgáltatáslétesítést kínál, valamint lehetővé teszi számos szolgáltatási funkció egyidejű használatát, beleértve a tűzfalat, az IPSec VPN-eket, a mélységi csomagvizsgálatot, valamint a Session Border Control (SBC) vezérlést. A sokféle beépített funkció révén így nincs szükség az útválasztó mellett működő, csak egy-egy funkciót ellátó készülékekre.

Az ilyen készülékek iránti egyre nagyobb ügyféligény hátterében markáns piaci trendek állnak. A távmunka és a mobil munkavégzés aránya folyamatosan emelkedik, és az IDC nagy kiterjedésű hálózatokkal (WAN) foglalkozó tanulmánya szerint két számjegyű (11%) a távoli fiókirodák számának növekedése. Szintén folyamatosan nő a web 2.0-s együttműködést támogató eszközök száma, ilyenek a megosztott, együttműködésre épülő alkalmazások, a „telepresence” virtuális konferencia, az IP-alapú hangátvitel, illetve az IPTV. A megfelelő felhasználói élmény érdekében e szolgáltatások számára elsőbbséget kell biztosítani az adatforgalomban. Mindezek mellett egyre több szolgáltatás WAN-on keresztül érhető el, ami összetettebb felépítést és magasabb szintű követelményeket jelent. Az IDC felmérésében a válaszadók több mint 70%-a nyilatkozott úgy, hogy a vállalatközpontban várhatóan növelni fogják a sávszélességet, ráadásul 43% volt azoknak az aránya, akik az elkövetkező két évre több mint 20%-os növekedést prognosztizáltak.

A Cisco ASR 1000 sorozat lelke a közelmúltban bejelentet új Cisco QuantumFlow processzor (QFP), a piac első teljesen integrált és programozható feldolgozóegysége. Az ASR 1000 másik fontos eleme az IOS XE szoftver, a hálózati peremterületeken lévő kompakt útválasztókhoz optimalizált IOS operációs rendszer, amely támogatja a szoftverredundanciát és a szolgáltatások megszakítása nélküli szoftverfrissítés lehetőségét. Ezek a szolgáltatások eddig csak gerincútválasztók esetén álltak rendelkezésre. A hálózati peremterületeken alkalmazható hasznos funkciók mellett az IOS XE a megszokott Cisco IOS parancsfelülettel kínál ismerős környezetet az IOS-felhasználók számára. Ezek a hardveres és szoftveres tulajdonságok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimondottan peremhálózatokhoz készült Cisco ASR 1000 a piac legnagyobb teljesítményű kompakt útválasztója lehessen.

A Cisco ASR 1000 egyetlen útválasztó-platformon egyesíti az összes szükséges peremhálózati szolgáltatási funkciót, ami igazi minőségi ugrást jelent az IP-forgalom továbbítási teljesítménye terén. Ráadásul egyszerűbb hálózati felépítést tesz lehetővé, hiszen ugyanaz az útválasztó különböző hardverkörnyezetekben is használható, és a szoftverkialakítástól függően eltérő szolgáltatásokat kínálhat.

A szolgáltatók szempontjából a Cisco ASR 1000 nem csupán gyorsabb, az alkalmazásokhoz igazodó szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé, hanem nagyobb szolgáltatási kapacitást is biztosít az összetett - „any play” - lakossági és vállalati szolgáltatások rugalmasabb, hatékonyabb és költségkímélőbb megvalósításával. A vállalati felhasználóknál az intranet és a WAN hálózat határán találkozik az információ, a kommunikáció, az együttműködés és a kereskedelmi tevékenység, bármikor és bárhol elérhető hozzáférést biztosítva az alkalmazásokhoz.

Nem utolsó sorban a Cisco ASR 1000 alacsonyabb áram- és hűtési igénye, valamint az általa kiváltott további készülékek révén a szolgáltatók és a vállalatok csökkenthetik energiafelhasználásukat és ezáltal széndioxid-kibocsátásukat is.

Néhány további érdekes adat az ASR 1000 teljesítményéről

Egyetlen Cisco ASR 1000 sorozatú útválasztó:

Egy Cisco ASR útválasztókból összeállított szabványos szolgáltatói „rack”:

A Cisco QuantumFlow processzor: