Új frekvenciákat szabadítana fel a WiFi-nek a Google

Milkovits Gábor, 2008. március 25. 19:30

A Google nyomást igyekszik gyakorolni az amerikai kormányra azért, hogy a hatóságok szabadítsák fel WiFi vezeték nélküli internetezéshez az analóg televíziós csatornák hullámhosszai közötti úgynevezett „fehér űrt”.

A televíziózás hajnalán azért hagytak helyet a csatornák között, hogy ne keletkezzen az adásokat esetlegesen zavaró interferencia. A televíziós műsorszórók ugyanazért ellenezték eddig a Google mostani tervéhez hasonló elképzeléseket, mondván, hogy az „üres” hullámsávokon való vezeték nélküli internetezés akadályozhatná a zökkenőmentes vételt. Richard Whitt, a Google illetékese az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottsághoz (FCC) írt levelében ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ma már számos technológia áll rendelkezésre az ilyen problémák kiküszöbölésére, amelyek bevezetésének nehézségei eltörpülnek a várható előnyök mellett. Whitt szerint a felszabadított frekvenciákon számtalan konstrukciót megvalósíthatnának, a kisebb helyi P2P hálózatoktól az országos vezeték nélküli szélessávú lefedettségig.

A „fehér űr” hasznosításának ötlete nem a Google-nál merült föl először, számos országban használják az „üres” frekvenciákat helyi vezeték nélküli hálózatok működtetésére, vagy éppen drótnélküli rádiós és televíziós mikrofonoknál. Az internetes tartalomszolgáltató óriásvállalat kezdeményezése mégis fontos lehet, hiszen világszerte felgyorsíthatja és magasabb szintre emelheti a hullámhosszakban rejlő lehetőségek kiaknázását, már ha ezzel az illetékes hatóságok is egyetértenek.