Pályázatot nyert a Mobilitás és Multimédia Klaszter

forrás Prim Online, 2008. március 26. 14:32

A Mobilitás és Multimédia Klaszter készítheti el az infokommunikációs iparág kutatás-fejlesztési lehetőségeit befolyásoló középtávú Stratégiai Kutatási Tervet és Megvalósíthatósági Tanulmányt.

Az InnoHost Kutatás-Fejlesztési Alapítvány a Mobilitás és Multimédia Klaszter alapító 30 tagjának nevében sikeresen pályázott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt „Nemzeti Technológiai Platformok támogatása” című programra. Az NKTH támogatásban részesítette a klaszter tagok által alapítandó „Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform” kezdeményezést, amelynek keretében a tagok elkészíthetik az infokommunikációs iparág kutatás-fejlesztési lehetőségeit befolyásoló középtávú Stratégiai Kutatási Tervet és Megvalósíthatósági Tanulmányt.

A Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform feladata iparági Stratégiai Kutatási Terv, valamint Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítése, amelyeken keresztül a Platform stratégiai iránymutatást adhat az állam számára azon perspektivikus kutatás-fejlesztési területekről, amelyek kiugrási lehetőséget jelenthetnek Magyarország számára.

Az előbbiek mellett a Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform küldetésének tekinti, hogy proaktívan képviselje Magyarországot az Európai Nemzeti Technológiai Platformok munkájában (pl.: Embedded Computing Systems, Networked and Electronic Media, eMobility). „Az Európai Nemzeti Technológiai Platformok tevékenységében való aktív részvételt különösen fontosnak tartjuk, mert ezek azok az iparági tömörülések, amelyek az Európai Unió K+F+I támogatás-politikáját jelentősen befolyásolják, így szükséges, hogy ebben a folyamatban Magyarország még nagyobb súllyal vegyen részt (pl.: 7. Keretprogram, FP7)” – nyilatkozta Pukler Gábor, a klaszter elnöke, a Magyar Telekom Nyrt. Új Üzleti Területek és Üzletfejlesztési Üzletágának üzletfejlesztési igazgatója.

A Mobilitás és Technológiai Platform a Stratégiai Kutatási Terv elkészítése során elsősorban az alábbi kutatási célterületek középtávú lehetőségeit fogja megvizsgálni: