"Vodafone100": Gödöllőn is nagy sebességű mobilinternet

Kovács Attila, 2008. április 1. 19:09

Gödöllői sajtótájékoztató keretében jelentette be ma a Vodafone Magyarország, hogy a város a századik település, ahol elérhető a szolgáltató szélessávú vezeték nélküli (HSDPA) internethálózata. A tájékoztatót Beck György vezérigazgató tartotta, a város vezetése nevében Gémesi György, Gödöllő polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beck utalt rá: jelenleg már 111 településen érhető el ez a hálózat, a nyár elejéig pedig rekordsebességgel megközelíti a 150 települést. A nagy sebességű feltöltési sebességet biztosító Vodafone HSUPA-rendszert 88 magyarországi településen használhatják az ügyfelek, míg a 7,2 Mbit/s letöltési sebességű 30 településen érhető el.

„A Vodafone arra törekszik, hogy ne csak a lefedettség bővüljön folyamatosan, hanem aki a Vodafone szélessávú vezeték nélküli internet elérését választja, azonnal minőségi szolgáltatást kapjon. Ezért is döntöttük amellett tavaly, hogy Magyarországon is a világ egyik legnagyobb és legelismertebb hálózat-szállítójával, a Huawei-jel működünk együtt” – mondta Beck György. Hozzátette: „egy év leforgása alatt kétszázszorosára emelkedett a Vodafone ügyfelei körében a mobil internet forgalom. 

Gémesi György örömét és köszönetét fejezte ki, hogy a Vodafone HSDPA mobil internet szolgáltatása már Gödöllőn is elérhető. Takács Zoltán, a Huawei kiemelt ügyfelekért felelős igazgatója kitért rá, hogy a kínai cég 2007-ben 16 milliárd dolláros árbevételt realizált. Bemutatta, azt az alig egy-két kiló súlyú, lapos router dobozra emlékeztető új bázisállomást, amelyből a várható érdeklődésnek megfelelő számban helyezett üzembe Gödöllőn.

A Vodafone vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy a Gemius Hungary - webanalitikával és forgalomelemzéssel is foglalkozó cég - kutatása szerint 2008 januárját követően februárban ismét a Vodafone mobil internetes hálózatán keresztül látogatta a legtöbb felhasználó (cookie) a magyarországi weboldalakat. A felmérések szerint a használati arány 37,9%-ról 38,3%-ra emelkedett. (A kutatás alapját a nyilvános RIPE adatbázisban található IP tartományok képezték, amelyet a Gemius Hungary Kft. 2008. február hónapra végzett, a magyarországi mobil internet szolgáltatók körében.)

A mai sajtótájékoztatón elhangzott további Vodafone-bejelentések:


A Prím kérdésére Beck György elmondta: a Huawei új bázisállomás infrastruktúra használatával egyszerűen, gyorsan, a növekvő igényekhez rugalmasan alkalmazkodva megoldható a bázisállomások  kapacitásnövelése, illetve a márkaboltok folyamatos bővítésével  felkészítették azokat a várhatóan növekvő mobilinternetes igények kielégítésére.